onsdag, mars 29, 2023

Evig liv eller død?

Nevrovitenskap og bevissthet
Lennox, Marks: Opplasting av bevisstheten ville bety evig død.
David Klinghoffer; 22.mars 2019
Oversatt herfra
Bilde 1: John Lennox, via Walter Bradley senter for naturlig og kunstig intelligens.


Ved å bryte ned vitenskapelige og åndelige grenser, er ideen bak Discovery Instituttets Bradley Center autentisk opprinnelig. Ledet av Baylor Universitets data ingeniør Robert J. Marks, vurderer Bradley Center teknologien og etiske implikasjoner ved kunstig intelligens fra et rent jøde-kristent perspektiv. Er det noen andre der ute som gjør det? Ikke det jeg er klar over.
I en ny podcast-serie tar Dr. Marks en samtale med den fantastiske Oxford-matematikeren og teologen John Lennox. Det er en bemerkelsesverdig samhandling, og vi er bare to episoder i gang.

Finn dem her:
John Lennox om Kunstig Intelligens (KI): Bygge Babels tårn –her.
John Lennox om KI: å laste ned bevisstheten –her.

Å forstå emnet, ikke bare om kunstig intelligens (som allerede er her), men en menneskelig – eller egentlig guddommelig kunstig generell intelligens – er ikke mulig, uten å trekke på innsiktskilder utover de rent tekniske. Marks og Lennox diskuterer det bibelske tårnet i Babel-beretningen som en metafor for menneskelig forstrekning. De siterer som en illustrasjon arbeidet til den israelske historikeren Yuval Noah Harari, hvis bok Homo Deus: A Brief History of Tomorrow sier alt: mennesket som Gud.


Men som de fortsetter å merke seg, har drømmer om guddommelig umoral som oppnås ved å laste opp sinnet en alvorlig ulempe, en blant flere. En datamaskin opererer algoritmisk, kun det, mens sinnet ikke gjør det. For å laste opp oss selv, ville være å miste det som gjør vårt sinn til det det er, med muligheten til å skape, forestille oss ting og så mye mer. Det ville bety å kaste bort vår menneskelighet. Evig liv i den forstand vil bety evig død.


Nyt Marks og Lennox i det de undersøker disse viktige emnene på ‘Mind Matters’ –her.


Oversettelse og bilder ved Asbjørn E. Lund

Back To Top